Jdi na obsah Jdi na menu
 


Musí se zaměstnanec podrobit testování na SARS-CoV-2 u svého zaměstnavatele?

Testování se řídí dle Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR č.j.: MZDR 47828/2020-16/MIN/KAN, které mimo jiné nařizuje, že:

Zaměstnavatelé nově nesmí umožnit na pracovišti přítomnost zaměstnance, který v posledních 7 dnech neabsolvoval PCR test nebo Ag test nebo jiný preventivní test na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem.
Zaměstnanci jsou povinni se takovému testování podrobit.

Z tohoto tedy vyplývá povinnost se takového testování účastnit. Je pravdou, že právní experti v tomto nejsou za jedno, ale zaměstnavatelům zjevně nezbývá se tímto nařízením řídit, protože by se jinak sami vystavovali tvrdým postihům.

Zaměstnanci, který se odmítne podrobit testu, zaměstnavatel tedy neumožní vstup na pracoviště. Pokud se přitom zaměstnavatel s takovým zaměstnancem nedohodne např. na výkonu práce z domova (home office) nebo čerpání dovolené, a ani nevyhoví jeho případné žádosti o neplacené volno, půjde zřejmě na straně zaměstnance o tzv. jinou důležitou osobní překážku v práci, za kterou ovšem zaměstnanci podle zákoníku práce nepřísluší náhrada mzdy. V případě nesouhlasu nezbude zaměstnanci nic jiného, než se obrátit na soud.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář