Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jsem dlouhodobě v pracovní neschopnosti díky pracovnímu úrazu. Musí mi zaměstnavatel vyplácet odškodné průběžně?

Při pracovním úrazu, pokud šlo o pracovní úraz, byl sepsán záznam o úraze a takto jej i zaměstnavatel nahlásil pojišťovně, vzniká zaměstnavateli povinnost podle ustanovení § 271m odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, kdy zaměstnavatel musí náhradu za ztrátu na výdělku vyplácet pravidelně jednou měsíčně.

To v praxi znamená, že každý měsíc by měl zaměstnavatel svému zaměstnanci v pracovní neschopnosti z titulu pracovního úrazu v obvyklém výplatním termínu vyplácet náhradu ztráty na výdělku, která odpovídá rozdílu jeho průměrné mzdy a aktuálně vyplácenými dávkami z nemocenského pojištění (z OSSZ).

Rozhodně chybné je, pokud zaměstnavatel toto nečiní s častou výmluvou, že počká, až na výplatu kompenzace ze strany pojišťovny a případné krácení náhrady v rámci tzv.odškodnění po ukončení pracovní neschopnosti.

Každému takovémto zaměstnanci je možné poradit, aby někdy po začátku pracovní neschopnosti svého zaměstnavatele vyzval (dle aktuálního zdravotního stavu), aby mu tuto náhradu za ztrátu na výdělku pravidelně vyplácel a poskytl mu k tomu i svoji součinnost - například, sdělením výše vyplácených dávek nemocenského pojištění, které zaměstnavatel nemusí znát.

V této souvislosti přidáme ještě jednu důležitou radu, stal-li se vám pracovní úraz a je-li s vámi sepsán Záznam o pracovním úraze, při jeho podpisu si vždy vyžádejte kopii tohoto Záznamu. Máte na ni nárok.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář