5. 3. 2021

Musí mi zaměstnavatel poskytnout přestávku a může mi ji zkrátit?

Přestávky v práci řeší Zákoník práce celkem jasně a konkrétně. Přestávka v práci musí být poskytnuta nejpozději po 6 hodinách práce. Přestávka nesmí být poskytnuta na začátku ani konci směny. Přestávka je poskytována v délce nejméně 30 minut a nezapočítává se do pracovní doby (s výjimkou uvedenou v Zákoníku práce). Přestávka může být poskytnuta i v několika částech. V takovém případě platí, že alespoň jedna část musí být v trvání 15 minut a celkově musí být součet takových přestávek v trvání nejméně 30 minut nejpozději po odpracování 6 hodin. Přestávky by měly být určeny či stanoveny dopředu ve vnitropodnikové směrnici či Kolektivní smlouvě. V takovém případě jsou čas a i délka přestávky v práci pevně dané. Zaměstnavatel je tedy ten, kdo určuje přestávku v práci, nicméně, pokud je přestávka stanovena, jak je uvedeno výše ve vnitřním předpise či Kolektivní smlouvě, měnit, zkracovat či prodlužovat ji nemůže. V této souvislosti je potřeba ještě připomenout, že přestávka v práci se nezapočítává do pracovní doby a proto je to doba, která je osobním volnem zaměstnance a je plně na rozhodnutí zaměstnance jak tento čas stráví a ten tak nepodléhá nařizovací povinnosti zaměstnavatele (zaměstnavatel mu v tuto dobu nesmí nařizovat práci a dávat úkoly apod.). Zaměstnavatel nesmí v tomto osobním volnu zaměstnance nijak omezovat, ani tím, že by mu zakazoval opustit pracoviště či areál firmy.